/C&C.LIFE HACKS ~Συμβουλές για πρωτοετείς φοιτητές που όλοι θα ήθελαν να τις ξέρουν (ακόμα και οι τελειόφοιτοι)

C&C.LIFE HACKS ~Συμβουλές για πρωτοετείς φοιτητές που όλοι θα ήθελαν να τις ξέρουν (ακόμα και οι τελειόφοιτοι)

Γεια σας γεια σας. Ίσως να είναι προβλέψιμο για μένα . Σήμερα όμως για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα θα μιλήσουμε για συμβουλές σε φοιτητές που τώρα αρχίζουν τις σπουδές τους. Εννοείται είναι συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν και φοιτητές που απλά θέλουν να βρουν το κίνητρο να ξανά ξεκινήσουν κάποια σχολή που έχουν αφήσει. Αρχικά να πω ότι ήθελα να βάλω και συμβουλές για το μηχανογραφικό μέσα αλλά δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος γιατί εγώ γενικά δεν διαχειρίστηκα σωστά την περίοδο των Πανελλήνιων Εξετάσεων.

Όσοι δώσαμε εξετάσεις από τα ΕΠΑ.Λ (Επαγγελματικά Λύκεια) εκείνη την χρόνια (δεν ξέρω αν έχει αλλάξει αυτό) είχαμε κάνει μηχανογραφικό πριν καν δώσουμε εξετάσεις, οπότε δήλωνες λίγο στα τυφλά ( πάντα ανάλογα με τα προγράμματα σπουδών κάθε σχολής). Η σχολή που πέρασα εγώ ήταν η δεύτερη μου επιλογή και αν και έκλαιγα τότε ( γιατί έχασα την πρώτη μου επιλογή και γιατί η σχολή είχε τα δίκτυα ως μάθημα( μην το σχολιάσετε) ) δεν το έχω μετανιώσει ούτε λίγο. Επίσης είχα τρομερό άγχος και αυτό μου προκάλεσε πολλά αλλά μην σας τα λέω όλα και τρομάζετε.

Να θυμάστε ότι οι Πανελλήνιες δεν μας ορίζουν την ζωή. Ακόμα κι αν δεν περάσαμε εκεί που θέλαμε ή και καθόλου μπορούμε ανά πάσα στιγμή να το διορθώσουμε. Μην ξαναδώ αγχωμένα και απογοητευμένα παιδιά!!

Στο θέμα μας τώρα γιατί θα πω την ιστορία της ζωής μου στο τέλος. Δώσατε Πανελλήνιες , φτιάξατε και το μηχανογραφικό και είμαι σίγουρη ότι η πρώτη φράση σας ήταν η εξής « Τώρα που πέρασα και στην σχολή που ήθελα , ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΩ ΠΟΤΕ! Θα κάνω ζωάρα!! » .

Δυστυχώς το διάβασμα σε ότι επιστήμη και αν επιλέξετε δεν θα σταματήσει ποτέ. Δεν θέλω να σας προσγειώσω πάλι απότομα πάλι όμως οπότε πάμε σε κάποιες συμβουλές. ( Είναι συνήθως πράγματα τα οποία συνειδητοποιούμε κάτι εξάμηνα μετά το πρώτο αλλά είπα να τα πω μήπως σώσω κάποιον)

Συμβουλές

  • Είναι σίγουρο ότι για τα δύο πρώτα εξάμηνα θα τα φορτώσετε λίγο στον «κόκκορα» γιατί θα βρείτε παρέες , θα βγαίνετε, μπορεί και να μην πηγαίνετε σε όλα τα μαθήματα κ.τ.λ . Γι αυτό σαν συνιστώ σε κάθε εξεταστική να ορίσετε το δικό σας πρόγραμμα ανάλογα με τις αντοχές που έχετε. Εννοείται ότι αυτό δεν το κάνουν όλοι οι φοιτητές , κάποιοι είναι από την αρχή συγκεντρωμένοι αλλά και πάλι το διάβασμα που είχατε ρίξει στις Πανελλήνιες δεν θα θέλετε να το ρίξετε ξανά. Οπότε καλό θα ήταν σε κάθε αρχή ενός εξαμήνου να βάζετε ένα στόχο και να διαβάζετε όσο αντέχετε και για όποιο μάθημα μπορείτε.
  • Μην μπαίνετε σε μια σχολή χωρίς να έχετε ιδέα τι θα σπουδάσετε. Ξέρω με το σύστημα μας δεν γίνεται να μην γίνει αυτό αλλά στην σχολή μου είχα βαρεθεί να το βλέπω αυτό.  Όπως έχω ξαναπεί έχω την δυνατότητα να ψυχολογώ άτομα χωρίς καν να τα ξέρω καλά , οπότε φανταστείτε τι έχω συναντήσει. Μην σπουδάζετε σε μια σχολή η οποία ουσιαστικά δεν θα σας βοηθήσει πουθενά αν δεν την αγαπάτε (αν δεν την αγαπάτε τόσο ώστε να την ακολουθήσετε και επαγγελματικά) .
  • Σε συμπλήρωση του ακριβώς από πάνω. ΠΟΤΕ δεν είναι αργά να αλλάξετε σχολή και να σπουδάσετε κάτι άλλο. Αν δεν σας αρέσει μην το ζορίζετε. Συνήθως αυτά τα άτομα έχουν την πιο χαζή συμπεριφορά στην διάλεξη. Εμείς όμως που το αγαπάμε, θέλουμε να μάθουμε! Οπότε μην μας στερείτε αυτή τη δυνατότητα. Ναι ξέρω τώρα θα μου πείτε ποια μιλάει. Άλλο το αστείο όμως άλλο το δεν ξέρω γιατί μπήκα στην αίθουσα. Σωστά ;
  • Όσο και αν σας δελεάζει η ιδέα , μην πέσετε στην παγίδα «θα κάνω το σκονάκι μου » . Τουλάχιστον μην στηρίζεστε μόνο σε ένα σκονάκι. 1ον Οι καθηγητές το καταλαβαίνουν από τα πρώτα λεπτά 2ον χάνετε την γνώση του μαθήματος. Δηλαδή θα περάσετε ένα μάθημα χωρίς να ξέρετε καν με τι έχει να κάνει 3ον αν κάποτε πάτε σε μια συνέντευξη για δουλειά και σας ρωτήσει κάτι που είχε στην ύλη του αυτό το μάθημα. Πως θα απαντήσετε ; Και γενικά τι αξία έχει ένα πτυχίο σε κάτι που δεν αγαπάτε ;
  • Μην φεύγετε ποτέ από μία διάλεξη μαθήματος ενώ έχετε απορία. Ρωτήστε τον καθηγητή έστω και πριν φύγει από την αίθουσα. Πιστέψτε με , χρειάζεται!
  • Μάθετε να βάζετε πρόγραμμα στην μέρα σας. Χωρίστε την σε ώρες( όπως στο σχολείο) και καθορίστε τι θα κάνετε και για πόσο. Όσο μαθήματα και να χρωστάτε να βάλετε στόχο να διαβάζετε και να το τηρείτε πάντα. Π.χ εγώ έχω βάλει στόχο να διαβάζω αγγλικά και web development 4 ώρες συνολικά την μέρα. Και το τηρώ γιατί αλλιώς θα έχω τύψεις μετά.
  • Τελευταία συμβουλή για τα επόμενα φοιτητικά σας χρόνια μην χάσετε ούτε ένα σεμινάριο , ούτε μία εθελοντική ομάδα ( προσοχή στο κενό εθελοντικής και ερευνητικής. Είναι μια άλλη ιστορία. ) , ούτε μία ευκαιρία για δικτύωση με σημαντικούς ανθρώπους. Θα βρείτε το μέλλον σας κάποια στιγμή εκεί.

Πήρα το θάρρος και το έκανα γιατί αυτά είναι κάποια πράγματα που δεν μπορώ να σας πάρω έναν-έναν να σας τα πω. Πείτε μου αν σας άρεσε το άρθρο. Να θυμάστε ότι ποτέ δεν είναι αργά να ακολουθήσετε το δικό σας όνειρο. Νιώθω πολύ στεναχωρημένη όταν συναντάω κάτι τέτοιο.  Αυτά λοιπόν. Μην ξεχνάτε να κάνετε like στην δική μου Facebook Page , και στο Instagram, και να περνάτε τέλεια!! Ευχαριστώ που το είδατε και τα φιλιά μου!!