/C&C.LIFE HACKS~ Πήρες πτυχίο? Οι μεγάλες απογοητεύσεις που σε περιμένουν…

C&C.LIFE HACKS~ Πήρες πτυχίο? Οι μεγάλες απογοητεύσεις που σε περιμένουν…

Hell-o !! Και αφού περάσαμε όλα όσα περνάει ένας φοιτητής, εννοείται σε μία περιζήτητη επαγγελματικά σχολή ,ορκιστήκαμε , πετάξαμε το κλασσικό καπέλο μας ψηλά και κάναμε περήφανους τους δικούς μας ανθρώπους…Ήρθε η ώρα να κλείσει ο κύκλος της φοιτητικής ζωής και να ενηλικιωθούμε (πραγματικά αυτή τη φορά) , να πάρουμε κάποιες παραπάνω υποχρεώσεις πάνω μας και να αποφασίσουμε τι θα ακολουθήσει μετά στην ζωή μας. Σίγουρα θα πιστέψετε ότι «ξεμπερδέψατε » πλέον και ότι αφού αντέξατε όσα αντέξατε στην σχολή σας, δεν σας αγγίζει τίποτα πια. Συγγνώμη καλά μου που θα σας απογοητεύσω και θα σας προσγειώσω απότομα αλλά τώρα αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα και πιστέψτε με δεν είναι σαν το συναίσθημα που είχαμε όταν κοβόμαστε σε κάποιο μάθημα (ναι δεν μας έκοβαν επίτηδες).

Θα πω κάποιες διάσπαρτες συμβουλές και απογοητεύσεις (γιατί όσες φορές κι αν προσπάθησα, δεν παίζει να τις βάλω σε μια σειρά ποτέ.)

 1. Σε αυτό το σημείο λοιπόν και μετά από πολλές ερωτήσεις τύπου «τι σκέφτεσαι να κάνεις μετά?» θα καταλάβετε ότι πρέπει να αποφασίσετε πως θα συνεχίσετε την ζωή σας. Θα βρείτε κάποια δουλειά? Θα πάτε για μεταπτυχιακό? Θα πάρετε κάποια παραπάνω πιστοποίηση? Ότι και να επιλέξετε να ξέρετε ότι τα βήματα σας αμέσως μετά το πτυχίο είναι πάρα πολύ καθοριστικά για την «καριέρα» σας οπότε σκεφτείτε το σοβαρά. Εννοείται αν δεν τα καταφέρετε μόνοι σας, μπορείτε να ζητήσετε την συμβουλή είτε κάποιου ειδικού , είτε κάποιου ο οποίος είναι κοντά σε αυτό που θέλετε να ακολουθήσετε, είτε των καθηγητών σας στην σχολή. Το «σε ότι μας χρειαστείς θα είμαστε δίπλα σου» κάποιοι καθηγητές δεν το λένε για τα τυπικά. Μπορείτε να τους ρωτήσετε για τυχών πιστοποιήσεις, συστατικές επιστολές για μεταπτυχιακό η και την γνώμη τους για κάποιο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό κ.τ.λ
 2. Δεν θα νοιαστεί κανείς για τους υπέροχους βαθμούς σας εκτός αν πρόκειται για υποτροφία. Γι αυτό μην στηριχτείτε στα 10ρια αλλά στα έργα που θα κάνετε. Όλοι θέλουν να δουν τι πρακτικό έχετε κάνει και όχι τι βαθμό πήρατε στο τάδε μάθημα. Γι αυτό έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές ότι το σύστημα μας στην εκπαίδευση είναι πολύ λάθος. Γιατί ουσιαστικά αν αφομοιώσεις την ύλη θα πάρεις καλό βαθμό, ακόμα και αν σε 1 χρόνο θα τα έχεις ξεχάσει γιατί δεν θα έχεις κάνει κάτι πρακτικό.
 3. Είχαμε σίγουρα όλοι καθηγητές που μας ενθάρρυναν για το αντικείμενο μας, που μας στήριζαν και έλεγαν ότι υπάρχει ζήτηση κ.τ.λ. Μαντέψτε όμως… Δεν θα έχουμε συνέχεια τους καθηγητές δίπλα μας να μας «χαϊδεύουν» τα αυτιά. Θα συναντήσουμε πολλούς «αντίθετους» στον δρόμο μας, θα αμφισβητήσουν μέχρι και την πορεία μας και τις γνώσεις μας. Θα πρέπει να παλέψουμε. Δεν είναι όλα εύκολα όπως πιστέψαμε, και όπως λέει και η μαμά μου δεν θα έχουν όλοι την καλή θέληση να σε βοηθήσουν.
 4. Όταν λοιπόν επιλέξετε τι θέλετε να κάνετε και με ποια σειρά, θα καταλάβετε ότι σε ότι κι αν κάνετε θα χρειαστεί να έχετε μια δουλειά (εκτός κι αν είσαι πλούσιος), ακόμη και εκτός αντικειμένου. Ναι αυτή την εποχή δεν μπορείτε να στηριχτείτε στους γονείς σας γιατί πλήρωσαν ήδη τις σπουδές σας. Τι φταίνε να πληρώνουν συνέχεια? Σίγουρα θα νιώθετε βάρος.
 5. Ας δούμε λοιπόν μια μια τις εκδοχές. Αν επιλέξετε να βρείτε έτσι κι αλλιώς δουλειά. Ετοιμαστείτε για τα δύσκολα. Θα απελπιστείτε 100%, σίγουρα θα σας κοπούν τα φτερά αν ψάχνετε κάτι πάνω στο αντικείμενο σας, θα βρείτε σίγουρα 2-3 κομπλεξικούς εργοδότες.   Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται αυτό αλλά μάλλον φταίει στο ότι ζούμε στην χώρα των μέσων. Βλέπεις ανθρώπους πάνω στο αντικείμενο σου που δεν αγαπούν ότι κάνουν, απλά δουλεύουν και απογοητεύεσαι.
 6. Υπάρχει και η εκδοχή «φεύγω για εξωτερικό» βέβαια αλλά δεν την προτείνω για αρχή. Πρώτον είναι καλό να αποκτήσετε πρώτα κάποια εμπειρία ή να αποκτήσετε κι ένα μεταπτυχιακό ( εκτός κι αν θέλετε να κάνετε μεταπτυχιακό στο εξωτερικό που τότε αλλάζουν τα πράγματα). Δεύτερον υπάρχει μια έρευνα που λέει ότι πολλοί απ όσους έχουν αφήσει την χώρα τους για επαγγελματικούς λόγους υποφέρουν από κατάθλιψη- κρίσεις πανικού. Σε περίπτωση όμως που το πάρετε απόφαση τότε ναι μπορείτε να το καταφέρετε.
 7. Αν επιλέξετε το μεταπτυχιακό (είτε Ελλάδα είτε εξωτερικό) αλλά δεν είστε κοντά σε εποχή που γίνονται οι αιτήσεις. Αρχίστε να ψάχνετε αναλυτικά τι θέλετε να ακολουθήσετε, τι χαρτιά χρειάζονται γι αυτό , αν έχει δίδακτρα γιατί πιθανόν να πρέπει να μαζέψετε χρήματα για να το πραγματοποιήσετε.
 8. Αν επιλέξετε τις πιστοποιήσεις, γυρίστε πρώτα στο 4 και στο 5 και μετά ψάξτε πάνω σε τι θα σας άρεσε να επεκτείνετε τις γνώσεις σας.
 9. Σε περίπτωση που σας πάρει χρόνο να αποφασίσετε, θα βιώσετε λίγο την απραγία στην ζωή σας. Δηλαδή θα νιώθετε άχρηστοι, δεν θα ξέρετε γιατί σπουδάσατε και μην σας πω ούτε και γιατί ακριβώς ζείτε. Σας συμβουλεύω να μην πανικοβληθείτε, το έχουν περάσει όλοι αυτό και σίγουρα μπορείτε να το ξεπεράσετε αν παλέψετε. Μην ξεχνάμε ότι στις μέρες θερίζουν αυτοκτονίες και κατάθλιψη. Μην πέσετε σε αυτή την παγίδα!
 10. Μπορείτε επίσης μέχρι να αποφασίσετε, να βρείτε κάποια εθελοντική δουλειά που να σας γεμίζει την μέρα. Από το να ανοίξετε το δικό σας blog και να λέτε τις δικές σας απόψεις, μέχρι το να βρείτε κάποια εθελοντική δουλειά που να μην έχει πολλά έξοδα εννοείται.
 11. Θα δείτε πάρα πολλές αγγελίες που θα ζητάνε προϋπηρεσία και θα αναρωτιέστε ” Αν δεν με προσλάβει κανείς, πως θα αποκτήσω προϋπηρεσία κι εγώ? “. Αν βρω ποτέ την απάντηση θα σας ενημερώσω.
 12. Οι πρώτες σου συνεντεύξεις για δουλειά είναι πάρα πολύ πιθανόν να είναι αποτυχία. Θα στενοχωρηθείς, θα κλάψεις, όμως ξέρεις πολύ καλά πως οι ευκαιρίες της ζωής σου είναι ακόμα μπροστά σου και δεν πρέπει να απελπίζεσαι. Μην τα παρατήσεις ποτέ, κάποτε θα σε παρακαλάνε αυτοί να σε προσλάβουν( να το θυμάσαι).
 13. Επίσης άλλη μια συμβουλή είναι να φτιάξετε Linkedin και να μην το χρησιμοποιείται σαν facebook αλλά σαν επαγγελματικό προφίλ. Σαν να είναι το βιογραφικό σας.
 14. Τέλος θα πω μια κακία που έχω κρατήσει. «Σταματήστε να κόβετε τα φτερά στους νέους απόφοιτους. Μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο»

Αυτό ήταν το άρθρο.Ελπίζω να σας έφερα απλά στην πραγματικότητα κι όχι να στεναχώρησα κόσμο. Αν τυχών μου ξέφυγε κάτι μπορείτε να μου το προτείνετε για να κάνουμε ένα update. Μην ξεχνάτε να κάνετε like στην δική μου Facebook Page και να περνάτε τέλεια!! Keep Dreaming!!Τα φιλιά μου!!