/Computer.Science&Women~ Το πρόβλημα διάκρισης κατά των γυναικών στην πληροφορική

Computer.Science&Women~ Το πρόβλημα διάκρισης κατά των γυναικών στην πληροφορική

Γεια σας και πάλι!! Ελπίζω να είστε όλοι καλά!! Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα θέμα που με έχει προβληματίσει καιρό τώρα και το ερευνώ συνεχώς. Πρόκειται για την διάκριση των φύλων που υπάρχει στην πληροφορική(κυρίως προς στις γυναίκες του επαγγέλματος).

Αρχικά να το πιάσουμε από τις έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς και μετά θα σας πω και τα δικά μου πορίσματα. Από το 1980 και μετά άρχισε η συνεχής µείωση της συµµετοχής του γυναικείου φύλου στην επιστήµη των υπολογιστών σε αντίθεση µε τη σταθερή αύξηση της συµµετοχής του σε όλους σχεδόν τους άλλους συγγενικούς επιστηµονικούς τοµείς (όπως π.χ. τεχνολογία, µηχανική, µαθηµατικά).

Μέχρι να το ζήσω και όσο σπούδαζα πίστευα ότι μερικές γυναίκες απλά δεν αγάπησαν το αντικείμενο που σπούδασαν (που είναι συχνό φαινόμενο πλεον). Όταν ήρθε η ώρα να βρω πρακτική άρχισα να βλέπω το πως με αντιμετώπιζαν και το πως αντιμετώπιζαν άτομα του αντίθετου φύλου και με προβλημάτισε και άρχισα να ψάχνω ποιες είναι οι αιτίες που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Αιτίες που ευθύνονται γι αυτό το πρόβλημα

Θέσεις εργασίας με διακρίσεις φύλου Σε μία πτυχιακή που διάβασα, μία από τις αιτίες που εμφανίζει είναι ότι κάποιες θέσεις εργασίας στην πληροφορική είναι κομμένες και ραμμένες για άντρες. Δεν θα εμπιστευτείς π.χ για τεχνικό υπολογιστών μία γυναίκα. Το χειρότερο είναι ότι από το 2013 που είχε γραφτεί η πτυχιακή, δεν έχει γίνει καμία αλλαγή πάνω σε αυτό το κομμάτι. Με αποτέλεσμα χιλιάδες γυναίκες να αλλάζουν επάγγελμα για να μπορέσουν να ζήσουν. Θυμηθείτε όμως ποια έγραψε το πρώτο πρόγραμμα…

Βρες την δουλειά που δεν θα χρειάζεσαι διακοπές Μία ακόμα αιτία που συμβαίνει όλο αυτό είναι ότι κάποιοι δεν αγαπάνε όντως την δουλειά τους και κάθονται στάσιμοι σε μία θέση για πολλά χρόνια χωρίς να υπάρχει κάποια προαγωγή. Γιατί πολύ απλά το θεωρούν αγγαρεία να πηγαίνουν στην δουλειά και ας είναι για κάποιον άλλο όνειρο να το ζήσει αυτό. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν θέσεις εργασίας μόνο με απαίτηση προϋπηρεσίας που δεν μπορούν να καλυφθούν από έναν νεοεισερχόμενο στην αγορά εργασίας.

Να πω σαν παράδειγμα ότι πολλοί απόφοιτοι της σχολής που ήμουν κάνουν κάτι άσχετο με το αντικείμενο τους γιατί δεν είχαν την επιμονή να βρουν την dream job που ονειρευόντουσαν. Φυσικά δεν μιλάω μόνο για γυναίκες γι αυτή την αιτία. Και ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορούν να μην προσπαθούν και να μένουν στάσιμοι.

Networking Τρίτη αιτία που έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια είναι ότι βγαίνοντας από μία σχολή, δεν μαθαίνεις ποτέ να δικτυώνεσαι. Υπάρχει ένα νέο δεδομένο που ονομάζεται «Κρυφή Αγορά Εργασίας». Τι σημαίνει αυτό?  Ότι κάνοντας τις κατάλληλες γνωριμίες μέσα από ένα συνέδριο, σεμινάριο, Open Coffee event κ.τ.λ. μπορείς να βρεις την επόμενη δουλειά σου. Πράγμα που δεν το κάνει κανείς γιατί φοβάται να βρεθεί σε ένα event χωρίς να ξέρει κανέναν. Π.χ στην Πάτρα είχε γίνει ένα event για το Codeweek και όταν ήρθε η ώρα που μπορούσες να  κάνεις «Networking» δεν έμεινε άνθρωπος. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα τέτοιο σεμινάριο τον χρόνο στους τελειόφοιτους μιας σχολής.

Γενικά να πω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε έλλειψη θέσεων εργασίας απλά μέσα στον πανικό δε ξέρουμε να τις διαχειριστούμε και επίσης όπως λέω δεν είναι όλες οι θέσεις εργασίας για όλους! Ο καθένας έχει τις δεξιότητες και για κάτι διαφορετικό.  

Τέλος να πω ότι όλα αυτά δεν τα λέω επειδή συμβαίνουν σε μένα. Η δική μου ιστορία είναι ξεκάθαρα επειδή με έχουν καταραστεί(όσοι θυμούνται το 2017 μου θα ξέρουν). Παρόλα αυτά μπορεί να περνάω τις χειρότερες μέρες της ζωής μου και να κινδυνεύω να χάσω πάλι την προθεσμία για το μεταπτυχιακό που θέλω να κάνω. Ξυπνάω όμως κάθε μέρα και λέω πάντα αυτό:

« Καλύτερα χωρίς δουλειά παρά με μια δουλειά που δεν αγαπώ. Δεν θα συμβιβαστώ».

Και να ξέρετε είναι πολύ δύσκολο να διαχειρίζεσαι κάτι τέτοιο καθημερινά. 

Ελπίζω να σας άρεσε!! Ήταν ένα άρθρο που ήθελα πολύ να γράψω κι ας με έχουν πιάσει τα κλάματα τώρα και περιμένω τις δικές σας απόψεις όπως κάθε φορά. Μην ξεχνάτε να κάνετε like στην δική μου Facebook Page , στο Instagram και στο youtube και να περνάτε τέλεια!! Ευχαριστώ πολύ που το είδατε και τα φιλιά μου!!

Tips

 

 

Που θα με βρείτε :
Instagram
 Facebook Page
Email me for inquirries : konsrodi@gmail.com | dailylilthings@gmail.com