/Computer Science & Women~ Γιατί πρέπει να μάθω προγραμματισμό, ακόμα κι αν δεν θέλω να ασχοληθώ?

Computer Science & Women~ Γιατί πρέπει να μάθω προγραμματισμό, ακόμα κι αν δεν θέλω να ασχοληθώ?

Γεια σας και πάλι! Περιμένατε πως κι πως νομίζω το πότε θα λυγίσω και θα πάω στο θέμα της πληροφορικής γενικά και ναι έγινε. Σήμερα θα μιλήσουμε για τον προγραμματισμό. Για τον λόγο που πρέπει όλοι να μάθουμε( έστω και αργά. γιατί όχι? ) και θα σας αφήσω link από διάφορες πηγές, με την επεξήγηση τους, έτσι ώστε να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει για να αρχίσετε αν το επιθυμείτε. Και φυσικά θα σας είναι και πιο προσβάσιμα.

Ας ξεκινήσουμε λίγο από το παρελθόν για να έρθουμε στο παρών και μέλλον. Τα παλιά χρόνια που λέτε το να μάθεις προγραμματισμό δεν ήταν τόσο προσβάσιμο και φυσικά η διδασκαλία του γινόταν μόνο μέσω ιδιωτικών φροντιστηρίων που προφανώς ήταν ακριβά και σχεδόν κανένα παιδί δεν είχε την τρέλα να μάθει να προγραμματίζει. Οι γονείς προτιμούσα πάντα να πάνε τα παιδιά τους να μάθουν αγγλικά παρά πληροφορική-προγραμματισμό και έτσι ενώ ήταν η επιστήμη του μέλλοντος έμενε πολύ πίσω.

Τα χρόνια που διανύουμε έχουν έρθει τα πάνω κάτω, δηλαδή οι γονείς προτιμούν να πάνε το παιδί τους να μάθει πληροφορική- προγραμματισμό παρά κάποια ξένη γλώσσα ή τέλος πάντων έχουν ισοσταθμιστεί. Πλέον βέβαια υπάρχουν (ευτυχώς) και πολλές ευκαιρίες στα σχολεία όπως ομάδες ρομποτικής κ.τ.λ

Μέσα από διάφορες έρευνες και σύμφωνα με κάποια λόγια διάσημων ονομάτων λοιπόν έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ότι μαθαίνοντας να προγραμματίζεις( ακόμα κι αν μάθεις απλά το σκεπτικό του προγραμματισμού) σου μαθαίνει πως να σκέφτεσαι σωστά και πως να διαχειρίζεσαι τα προβλήματα της καθημερινότητας σου. Με τον απλούστατο τρόπο να τα σπας σε μικρότερα προβλήματα, τη γνωστή δεξιότητα ανάλυσης.

Προς θεού δεν λέω να γίνουμε όλοι Bill Gates ( γιατί μεταξύ μας προγραμματιστής δεν γίνεσαι, γεννιέσαι) αλλά είναι μια τεχνική δεξιότητα που όλοι ανεξαρτήτου ειδικότητας και επιστήμης πρέπει να καλλιεργήσουμε.

Έχουμε το πλεονέκτημα να έχουμε πάρα πολλές πηγές και εκπαιδευτικά παιχνίδια που μπορούμε να μάθουμε είτε κώδικα είτε την βασική ιδέα του προγραμματισμού αν θέλετε απλά να ακουμπήσετε σε αυτήν την δεξιότητα. Η γνώμη μου είναι να μπαίνετε πάντα σε site που σας βάζουν να κάνετε κάτι πρακτικό και όχι σε site που απλά σας δείχνουν κάτι βίντεο γιατί δεν θα σας δώσει το κίνητρο να μάθετε. Και βέβαια τέτοιες πηγές θα σας δώσω κι εγώ και ελπίζω να με ακούσετε:

  • Get Coding Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που μπορεί να σας φανεί και παιδικό αλλά μαντέψτε θα σας μάθει τις αρχές του προγραμματισμού.
  • Scratch Μπορείτε επίσης να παίξετε με scratch και θα καταλάβετε επίσης πολλά από τις αρχές του προγραμματισμού.
  • Codecombat Είναι της ίδιας λογικής απλά λίγο πιο εξειδικευμένο στον κώδικα.
  • CodeSchool Περιέχει βίντεο αλλά για να προχωρήσετε στο επόμενο level σας βάζει πρακτική άσκηση. Το μόνο μειονέκτημα του είναι ότι κάποια μαθήματα του είναι επί πληρωμή και δύσκολα κάποιος θα πληρώσει αν δεν έχει την τρέλα να μάθει προγραμματισμό.
  • AcademyofCode Από εδώ και κάτω περνάμε σε πιο πρακτικά πράγματα για όσους θέλουν να ασχοληθούν λίγο παραπάνω.
  • codeacademy Είναι πηγή με καθαρό κώδικα σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού αλλά σας δίνει την βοήθεια που πρέπει ώστε να μπορέσετε να προχωρήσετε.
  • freeCodeCamp Είναι η πιο πρόσφατη ανακάλυψη μου και παίρνει πάρα πολύ χρόνο να την ολοκληρώσετε δυστυχώς γιατί συνέχεια προσθέτουν και κάτι καινούριο. Είναι σίγουρα κάτι πιο προχωρημένο αλλά αξιόλογο. Έχει να κάνει καθαρά με αρχάριους Front end – Back end- Full Stack Developers και το αγαπάμε.

Τέλος να πω ότι υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές που μέσα από προγραμματισμό μπορούν να μας βοηθήσουν σε πιο απλά πράγματα. π.χ να διαχειριστούμε το site μας ή να φτιάξουμε ένα κείμενο μέσω LaTeX. Ψάξτε το για να μπορέσουμε να κάνουμε το μέλλον μας καλύτερο και πιο δημιουργικό εννοείται. Αυτό ήταν το άρθρο. Αν τυχών μου ξέφυγε κάποιο site μπορείτε να μου το προτείνετε για να κάνουμε ένα update. Μην ξεχνάτε να κάνετε like στην δική μου Facebook Page και να περνάτε τέλεια!! Keep Coding!!Τα φιλιά μου!!